13 آبان 1396 - 9:4
شناسه خبر: 6515
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد ( فائو) گزارش داد؛
شاخص کل قیمت مواد غذایی کاهش یافت
به گزارش کانون انجمن های صنایع غذایی ایران، شاخص کل مواد غذایی سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد در ماه میلادی اکتبر سال ۲۰۱۷ با ۲/۲ واحد (1/3 درصد) کاهش نسبت به ماه گذشته، به طور میانگین 176/4 واحد بوده است؛ گرچه در این سطح، 4 واحد (2/5 درصد) نسبت به مقدار مشابه خود در سال گذشته بالاتر است، همچنان 27 درصد نسبت به بالاترین رکورد خود در ماه فوریه سال 2011 کمتر بوده است. به استثنای غلات، کلیه شاخص های بکار رفته در منابع شاخص کل، در ماه اکتبر با کاهش روبرو بوده اند.
شاخص قیمت غلات محاسباتی فائو در ماه اکتبر گذشته میلادی با اندکی افزایش نسبت به ماه قبل، به طور میانگین 152/8 واحد بوده است؛ به طوری که در این سطح، 10/5 واحد (7/4 درصد) نسبت به مشابه سال قبل خود بالاتر است. در میان گروه های اصلی غلات، گندم به طور نسبی قیمت های پایین تری داشته است که عمدتا به دلیل ذخایر صادراتی بالای کشورهای منطقه دریای سیاه و رقابت بالا در میان صادرکنندگان این محصول بوده است. قیمت های جهانی ذرت در حالی در ایالات متحده آمریکا افزایش داشته است که عرضه بالای این محصول در منطقه آمریکای جنوبی، کاهش قیمت آن را به دنبال داشته است. قیمت های جهانی برنج نیز در ماه میلادی گذشته به علت عرضه محدود برنج ژاپنی و معطر، افزایش قیمت را تجربه کردند.
شاخص قیمت روغن نباتی فائو اما در ماه میلادی اکتبر با 1/8 واحد (1/1 درصد) کاهش نسبت به ماه قبل به طور میانگین 170 واحد بوده است که بسیار به مقدار مشابه خود در سال گذشته نزدیک است. افت این شاخص عمدتا تحت تاثیر کاهش قیمت های جهانی روغن پالم و روغن سویا بوده است؛ در حالیکه افزایش قیمت های جهانی روغن پالم به علت ذخایر بالای این محصول در کشور مالزی و افزایش تولید انتظاری آن در منطقه آسیای جنوب شرقی بوده است، قیمت های جهانی روغن سویا تحت تاثیر چشم انذار مثبت کشت محصول سویا در ایالات متحده آمریکا و پیش بینی وجود ذخایر بالای این محصول در دوره ۲۰۱۸-۲۰۱۷، بوده است. ذخایر فراوان صادراتی روغن آفتابگردان در منطقه دریای سیاه نیز کاهش قیمت های جهانی این محصول را به دنبال داشته اند.
شاخص قیمت لبنیات فائو نیز با 9/4 واحد ( 4/2 درصد) کاهش نسبت به ماه گذشته به طور متوسط 214/8 واحد بوده است، بطوریکه این اولین کاهش در شاخص قیمت لبنیات از ماه می سال جاری بوده است. با وجود اینکه شاخص قیمت لبنیات 32 واحد ( 17/5) درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل، افزایش یافته است، 22 درصد نسبت به بالاترین مقدار خود در ماه فوریه سال 2014، کمتر است. قیمت های جهانی کره، شیرخشک بدون چربی و شیر خشک کامل در این ماه در حالی کاهش داشته اند که قیمت های جهانی پنیر تقریبا بدون تغییر باقی مانده اند. علت عمده کاهش قیمت های جهانی کره و شیر خشک کامل، کاهش تقاضای وارداتی این محصولات از جانب واردکنندگان و انتظار برای عرضه جدید آنها از منطقه اقیانوسیه بوده است. کاهش قیمت های شیر خشک بدون چربی اما عمدتا تحت تاثیر کاهش تقاضا و موجودی بالای این محصول در اتحادیه اروپا، بوده است.
شاخص قیمت گوشت فائو نیز در ماه میلادی گذشته با 1/6 واحد ( 0/9 درصد ) کاهش نسبت به ماه گذشته به طور متوسط 172/7 واحد بوده است و روند کاهشی را که از ماه جولای سال جاری آغاز کرده است را ادامه می دهد. قیمت های جهانی گوشت خوک و گوشت گوسفند در این ماه در حالی کاهش را تجربه کرده اند که قیمت های گوشت گاو افزایش و گوشت مرغ ثبات نسبی داشته اند. علل عمده کاهش قیمت گوشت خوک در این ماه رقابت سخت میان صادرکنندگان این محصول و افت تقاضای وارداتی این محصول بوده است. قیمت های جهانی گوشت گاو اما به دنبال عرضه محدود این محصول از منطقه اقیانوسیه برای سومین ماه متوالی، شاهد افزایش بوده اند. افزایش عرضه فصلی گوشت گوسفند سبب کاهش قیمت های جهانی بوده است، در حالیکه بازار جهانی گوشت مرغ ثبات نسبی را تجربه کرده است.
شاخص قیمت شکر محاسباتی سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد در ماه اکتبر سال 2017 با 1/4 واحد (0/7 درصد) کاهش نسبت به ماه سپتامبر، به طور میانگین203 واحد بوده است، بطوریکه 112 واحد ( 36 درصد) نسبت به مقدار مشابه خود در سال گذشته، کاهش یافته است. تقویت چشم انداز تولی چغندرقند در اتحادیه اروپا و افزایش تولید روسیه، از علل اصلی افت قیمت های جهانی شکر شناخته شده اند. تضعیف ارزش پول ملی کشور برزیل، پتانسیل افزایش صادرات این کشور را بالا برده است و خرید محصول شکر از جانب کشور چین نیز به دنبال افزایش تعرفه واردات این محصول، کاهش چشمگیری یافته است.